Select Page

Author: Safuan

3 Medium Pemasaran Online Yang Menjadi Pilihan Usahawan Masa Kini

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Dalam kita ghairah nak buat bisnes online, bab marketing ni tak boleh kita tinggal. Kalau ramai yang tidak tahu dengan produk yang kita jual, mungkin salah satu sebabnya ialah marketing kita salah atau tidak berjaya. Tapi kalau nak buat marketing tiap-tiap hari penat jugak kan. So, hari ini saya akan share ilmu macam mana nak jimatkan masa untuk buat marketing.   Platform Jual Beli Skil Berkaitan Bisnes Yang Pertama di Malaysia Malaysia's Freelancing Platform for...

Read More

Ini Teknik FB Ads Khas Untuk Newbie – Tip & Langkah – Langkah

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Jika anda masih baru dalam dunia perniagaan online, saya nasihatkan jangan terlalu kedekut mahu melabur wang untuk dapatkan ilmu. Tanpa ilmu yang betul, tindakan anda akan mudah tersasar daripada landasan sepatutnya yang akhirnya akan membuatkan anda menanggung kerugian besar. Tiada dana mencukupi untuk lakukan fb ads? Jangan disempitkan fikiran. Masih ada banyak lagi platform lain yang percuma boleh anda gunakan. Anda hanya perlu pantas bertindak sahaja...

Read More

3 Langkah Mencungkil Minat Sebagai Asas Kejayaan Bisnes Anda

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Sebelum kita ingin ceburi satu bidang baru, antara perkara yang perlu kita ambil berat adalah pasal minat. Minat adalah satu keadaan dimana kita berasa puas untuk melakukan sesuatu aktiviti dengan:   gembira ketika melakukannya, mudah cemerlang apabila kita melakukan aktiviti tersebut.   Dikatakan minat itu datang apabila kita mempunyai bakat dalam aktiviti tersebut. Bukankah kita dicipta oleh Pencipta untuk melakukan tugas-tugas tertentu di atas muka...

Read More

4 Tip Mengatasi Keraguan Pada Diri Usahawan

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Jika dalam artikel sebelum ini saya pernah ceritakan bagaimana nak yakinkan pelanggan yang mempunyai sikap ragu-ragu untuk membeli (boleh baca di sini), kali ini saya akan kongsi pula tentang usahawan yang memiliki sikap ragu-ragu. Sifat ragu-ragu merupakan sifat yang harus dihindari oleh semua orang kerana pada dasarnya sifat itu datang daripada tipu daya. Sebagai seorang usahawan, seringkali sifat ragu-ragu menghantui diri sendiri. Meragui idea, pelan dan kemampuan mereka sendiri....

Read More

4 Strategi Memberi Tawaran Yang Buatkan Prospek Membeli

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Tahukah anda? Dua perkara penting dalam dalam pemasaran atau pengiklanan adalah Headline dan Tawaran. Headline — adalah perkara yang sangat mudah lebih-lebih lagi jika anda pernah belajar “copywriting” dan ini akan membuatkan jualan anda meningkat naik. Tawaran — sekiranya anda ingin meningkatkan jualan anda, anda mestilah membuat tawaran yang tidak mampu untuk prospek menolaknya. Sekiranya  prospek menolak tawaran tersebut, prospek merasakan meraka dalam keadaan rugi besar.   Baca Juga:...

Read More

4 Langkah Berhadapan Dengan Review Online Yang Negatif

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Menurut kajian yang dilakukan oleh Zendesk pada tahun 2013, mereka mendapati bahawa pelanggan lebih cenderung untuk bercerita mengenai kekesalan dan menberikan komen yang negatif di dalam media sosial. Sebanyak 88 peratus daripada 100 orang responden mengatakan bahawa komen negatif mampu mempengaruhi keputusan mereka dalam melakukan pembelian. Hal ini menunjukkan bahawa komen yang berunsurkan negatif boleh menghancurkan perniagaan kita. Antara perkara yang paling menakutkan yang dihadapi oleh usahawan baru...

Read More

5 Rahsia Mudah Untuk Menulis Headline Yang Menarik

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Bukan senang nak suruh orang baca apa yang kita tulis. Untuk menghasilkan penulisan yang  baik mestilah mempunyai content yang baik dan design yang menarik. Betul tak? Tapi….. hakikat dan realiti yang sebenarnya perkara yang paling penting dalam penulisan ialah TAJUK/ HEADLINE. Sebab apa??? Sebab tajuk yang menarik akan menarik perhatian orang ramai untuk baca apa yang kita tulis. Bagus macam manapun isi kandungan , tapi kalAU tajuk tidak dapat perhatian,...

Read More

4 Bisnes Online Yang Anda Boleh Mula Tanpa Modal

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Kalau berbicara tentang online, memang takkan habis dan tiada kesudahan. Sebab topik ini mampu memberi kita banyak idea, pendapat mahupun cadangan. Ringkasnya, jikalau anda mempunyai skil tertentu, anda boleh membuat DUIT dalam talian saja.   Platform Jual Beli Skil Berkaitan Bisnes Yang Pertama di Malaysia Malaysia's Freelancing Platform for Business Related Skills Daftar Secara Percuma 1. Drop-Shipping   Droshipping merupakan penjualan produk yang memungkinkan dropshipper...

Read More

Sama atau Berbeza: Tan Sri Syed Mokhtar & Bill Gates

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Kedua dari mereka ini adalah ‘self-made‘ billionaire atau bermaksud billionair yang membina kekayaan mereka dengan tangan sendiri tanpa mewarisi kekayaan dari ibu-bapa mereka. Perbezaan yang paling ketara ialah seorang dari Malaysia (Tan Sri Syed Mokhtar) & seorang lagi dari Amerika Syarikat (Bill Gates). Tetapi kita tak nak melihat perbezaan atau persamaan dari segi kekayaan, bangsa, agama mahupun kegemaran peribadi. Sebaliknya jom kita lihat 3 poin-poin...

Read More

3 Tips Ringkas Close Sales Di Whatsapp

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Rasanya, kebanyakan peniaga online sekarang ni ramai yang melakukan close sales di Whatsapp. Betul kan? Bagi mereka yang belum lagi mempunyai sistem cart, atau sistem jualan secara automatik, whatsapp lah yang menjadi medium bagi menukarkan prospek menjadi pembeli. Jadi, apakah cara terbaik yang harus kita lakukan semasa proses closing sales ini? Apakah pantang larangnya?   Jom baca beberapa tips ringkas bagaimana melayan prospek di whatsapp. Platform Jual Beli Skil Berkaitan Bisnes...

Read More
  • 1
  • 2

Subscribe with Us

Recent Tweets

Calendar

February 2017
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728