Select Page

Category: Bahasa Malaysia

6 Tip Untuk Meningkatkan SEO Laman Web Bisnes Anda

Antara kaedah atau teknik yang boleh menaikkan ranking laman web di hasil carian Google adalah melalui SEO. SEO atau Search Engine Optimisation adalah teknik-teknik yang digunakan untuk memastikan laman web anda berada pada posisi paling optimum dalam sistem enjin carian Google. Sebagai contoh, apabila anda membuat carian kedai makan di tempat anda — hasil carian di muka pertama merupakan laman web yang diiktiraf sebagai optimum berdasarkan beberapa kriteria.   Jika anda tanya Internet Marketer (IM), sifu-sifu online serta membuat bacaan sendiri, anda akan mengenali istilah seperti keywords & backlinks. Namun, SEO laman web sentiasa berubah dengan pantas. Kenapa? Ia disebabkan Google sentiasa...

Read More

7 Cara Facebook Boleh Membantu Bisnes Anda

Facebook kini telah menjadi laman media sosial yang paling popular di dunia. Menurut statistik ini, lebih dari 1.5 bilion pengguna di serata dunia telah menjadi pengguna untuk laman sosial tersebut. Di Malaysia juga, populariti Facebook tidak kurang hebatnya; populariti aplikasi smartphone Facebook berada di bawah aplikasi Whatsapp pada tahun 2014. Dengan populariti yang tinggi, tidak hairanlah jika ia menjadi lumrah untuk pemilik bisnes memilih Facebook sebagai medium pemasaran sosial yang utama selain Instagram & Whatsapp. Namun begitu, adakah anda semua benar-benar tahu cara Facebook membantu bisnes anda? Jom kita tengok antara 7 cara Facebook boleh membantu bisnes anda:  ...

Read More

Anda Mahu Mulakan Bisnes Walaupun (Hampir) Tiada Modal?

Mungkin anda mempunyai idea bisnes unik atau anda ada keinginan untuk melancarkan bisnes anda sendiri dan melihat ia berkembang. Anda ada semangat yang kuat dan anda sanggup mengambil risiko seperti tidak bergaji untuk jangka masa tertentu. Tetapi, ada satu halangan yang hampir semua orang termasuk anda perlu tempuhi iaitu anda tiada modal untuk memulakan bisnes anda.   Baca Juga: Asas Kewangan Untuk Memulakan Bisnes Kecil (Bahagian 1)   Walaupun ketiadaan wang peribadi untuk memulakan bisnes merupakan satu cabaran yang agak besar, jangan biarkan ia menjadi penghalang kepada impian anda. Sebenarnya, ia tidak mustahil untuk anda memulakan dan mengembangkan bisnes sendiri...

Read More

7 Taktik Menaikkan Reach Facebook Anda Secara Organik

Mungkin ramai usahawan dan pemilik bisnes yang ada memasarkan produk/servis melalui FB Page masih tidak menyedari – organic reach sudah tidak seperti dulu. Sekarang, untuk menaikkan reach Facebook post anda secara organik semakin sukar. Ini kerana pihak Facebook telah mengumumkan bahawa mereka akan memberi fokus kepada menaikkan reach Facebook post peribadi di antara seorang pengguna dengan rakan berbanding post melalui FB Page. Antara sebab Facebook melakukan perubahan ini adalah untuk memastikan post yang disiarkan di news feed anda benar-benar berkualiti. Tetapi jangan risau, kali ini kami kongsi beberapa teknik menaikkan reach Facebook post anda secara organik:   Platform Jual...

Read More

7 Fungsi Menarik Di Google Yang Memudahkan Aktiviti Anda

Artikel ini ditulis oleh Zulhilmi Zainudin untuk blog beliau, ProspekDigital.com. Beliau merupakan seorang pengasas bersama ProspekDigital.com dan pengasas BinaBlogDotComSendiri.com. Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang pemasaran digital, WordPress & SEO.   Dalam melakukan aktiviti seharian di dalam bisnes, ada perkara yang kadang-kadang kita terlepas pandang, dimana perkara tersebut sebenar boleh dipermudahkan lagi dengan apa yang sedia ada di depan mata kita. Contoh paling ringkas, Google. Dengan beberapa langkah sahaja, anda sudah boleh mengakses Google serta mendapatkan pelbagai jenis maklumat di hujung jari anda. Sebenarnya, Google bukan sahaja boleh berfungsi sebagai enjin carian, malah lebih dari itu. Dan apa yang saya akan kongsikan hari ini adalah,...

Read More

Iklan FB Ads Anda Tak Lulus? Ketahui Mengapa Di Sini

Artikel ini ditulis oleh Zulhilmi Zainudin untuk blog beliau, ProspekDigital.com. Beliau merupakan seorang pengasas bersama ProspekDigital.com dan pengasas BinaBlogDotComSendiri.com. Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang pemasaran digital, WordPress & SEO.   A ntara perkara yang paling banyak ditanya mengenai FB Ads adalah kenapa kadangkala ia tidak diluluskan oleh Facebook. Jadi dalam artikel ini, saya akan menerangkan sebab-sebabnya.   Platform Jual Beli Skil Berkaitan Bisnes Yang Pertama di Malaysia Malaysia's Freelancing Platform for Business Related Skills Daftar Secara Percuma Sebagai contoh, seorang pengguna Facebook pernah berkongsi masalah yang beliau sedang hadapi sekarang. Iklan-iklan FB Ads beliau susah untuk lulus (approve). Ini gambar yang beliau gunakan untuk iklan:  ...

Read More

Kini, Mengiklan Di Instagram Tanpa Akaun Instagram Semudah 1, 2, 3

Artikel ini ditulis oleh Zulhilmi Zainudin untuk blog beliau, ProspekDigital.com. Beliau merupakan seorang pengasas bersama ProspekDigital.com dan pengasas BinaBlogDotComSendiri.com. Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang pemasaran digital, WordPress & SEO.   Pada akhir bulan September 2015, Instagram secara rasmi membuka platform pengiklanan mereka kepada semua bisnes. Namun begitu, pada waktu itu Instagram mewajibkan bisnes yang mahu membina iklan di platform mereka itu supaya memiliki akaun Instagram.   Platform Jual Beli Skil Berkaitan Bisnes Yang Pertama di Malaysia Malaysia's Freelancing Platform for Business Related Skills Daftar Secara Percuma   Perkara itu kurang disenangi oleh beberapa jenama atas sebab-sebab seperti:   Mereka memang tiada lagi...

Read More

3 Medium Pemasaran Online Yang Menjadi Pilihan Usahawan Masa Kini

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Dalam kita ghairah nak buat bisnes online, bab marketing ni tak boleh kita tinggal. Kalau ramai yang tidak tahu dengan produk yang kita jual, mungkin salah satu sebabnya ialah marketing kita salah atau tidak berjaya. Tapi kalau nak buat marketing tiap-tiap hari penat jugak kan. So, hari ini saya akan share ilmu macam mana nak jimatkan masa untuk buat marketing.   Platform Jual Beli Skil Berkaitan Bisnes Yang Pertama di Malaysia Malaysia's Freelancing Platform for...

Read More

Ini Teknik FB Ads Khas Untuk Newbie – Tip & Langkah – Langkah

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Jika anda masih baru dalam dunia perniagaan online, saya nasihatkan jangan terlalu kedekut mahu melabur wang untuk dapatkan ilmu. Tanpa ilmu yang betul, tindakan anda akan mudah tersasar daripada landasan sepatutnya yang akhirnya akan membuatkan anda menanggung kerugian besar. Tiada dana mencukupi untuk lakukan fb ads? Jangan disempitkan fikiran. Masih ada banyak lagi platform lain yang percuma boleh anda gunakan. Anda hanya perlu pantas bertindak sahaja...

Read More

3 Langkah Mencungkil Minat Sebagai Asas Kejayaan Bisnes Anda

Artikel ini ditulis oleh Safuan Borhan untuk blog beliau, Safuanborhan.com. Beliau merupakan pengasas syarikat pemasaran viral Virus Marketing Sdn Bhd dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang keusahawanan & pemasaran. Beliau juga ada menyediakan tip-tip di sini.   Sebelum kita ingin ceburi satu bidang baru, antara perkara yang perlu kita ambil berat adalah pasal minat. Minat adalah satu keadaan dimana kita berasa puas untuk melakukan sesuatu aktiviti dengan:   gembira ketika melakukannya, mudah cemerlang apabila kita melakukan aktiviti tersebut.   Dikatakan minat itu datang apabila kita mempunyai bakat dalam aktiviti tersebut. Bukankah kita dicipta oleh Pencipta untuk melakukan tugas-tugas tertentu di atas muka...

Read More

Subscribe with Us

Recent Tweets

  • The reasons might be quite surprising. New business owners, please take note. fb.me/4Lbd4QIDD
  • Thank you to the Bantu Sellers who attended our [email protected] - Training, Tips & Sharing Session yesterday! As... fb.me/5BsDBsQQf
  • Thank you to the Bantu Sellers who attended our [email protected] - Training, Tips & Sharing Session yesterday!... fb.me/2qcjufHzo
  • RT @arinahinfadzah: Having a great sharing session with @BantuMY just now at Google MY HQ. Thank u for the amazing meals & contents by the…
  • UPDATE: We are sending out the invitation e-cards to the LUCKY 50! Check you inbox from today until Monday to... fb.me/uBTsNohJ

Calendar

December 2016
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031